Mission i UGANDA, Kampala

Ett nytt projekt för gatubarn, start hösten 2022

FRÅN ETT LIV PÅ GATAN TILL EN STORFAMILJ

Gatubarn i Kampala

I Kampala, Ugandas huvudstad, finns många gatubarn som lever i stadens olika ghetton. Ofta har de hamnat där på grund av att en förälder dött och den efterlevande inte haft pengar till att ge barnen mat för dagen. Ibland har de gift om sig och den nya partnern vill inte försörja ett barn som inte är deras. Många barn blir behandlade illa och har lämnat familjen och flytt ut på gatan. Där har de försörjt sig genom att tigga, stjäla, samla skräp och hjälpt till med att bära varor. Många har bott under broarna i Kampalas vattenkanaler där droger och gängkriminalitet råder.

Kontakt med ”Help the Future Organization”
2022 fick Arken kontakt med Isaiah som är ledare för ”Help the Future Organization”. Han har själv varit ett gatubarn men blev frälst och fick ett förvandlat liv. Han har en verklig passion för dem som är i samma situation som han var. Han gick på gatorna i ghettot och började prata med barnen där för att höra om deras situation. De gick inte i skolan, de hade ingen förälder eller anhörig och om de hade det, visste de inget om  var de befann sig. Tillsammans med de lokala myndigheterna arbetade Isaiah med att få fram så mycket information som möjligt om barnen. När det visade sig att det inte fanns någon anhörig frågade han om de ville följa med till barnhemmet och få möjlighet att gå i skolan.

HÄR kan du se film från vårt besök på barnhemmet i oktober 2022.

FILM med uppdateringar om vad som hänt fram till våren 2023

Besök på barnhemmet i Kampala oktober 2022

Tillsammans med David Duveskog från Trosgnistan besökte ett team från Arken barnhemmet i Kampala i oktober 2022. ”Vi möttes av 75 barn som bor i ett hus på 110 kvadratmeter. De sov 3-5 barn i varje säng och de som inte hade någon säng sov på golvet. Barnen var glada att de fått ett hem och en familj, men i våra ögon saknades det mesta av utrymme och bekvämlighet.”

Här vid kanalerna och under broarna i Kampala hade gatubarnen sitt hem.

Hopp för en bättre framtid

Teamet från Arken spenderade en vecka på barnhemmet. Vi tog tid att prata enskilt med alla barnen och nästan alla hade samma bakgrund. De kom från gatan och från väldigt svåra och traumatiska förhållanden. Deras situation var väldigt berörande och vi kände att Guds hjärta slog för dessa barn. När vi frågade alla barn om hur det var på hemmet svarade de att de hade fått ett hem, de hade fått en familj, de fick mat och möjlighet att gå i skolan. Barnen har stor förväntan inför framtiden. Nu när de får gå i skolan väcks drömmarna om att få bli missionärer, advokater, journalister, doktorer ….. eller den första ugandiska astronauten! Barnen har fått lära känna Jesus och det gläder oss mycket.

Ett samarbetsprojekt mellan Arken och Trosgnistan
Barnhemmet hade haft en svår ekonomisk situation under en tid på grund av att en tidigare sponsor blivit tvungen att avsluta stödet. Det var anledningen till att Arken och Trosgnistan nu tillsammans besökte barnhemmet för att se vilka insatser som behövs. Vi har fattat beslut om att tillsammans gå in och ta ansvar för detta projekt där behoven är mycket stora. Det fanns mycket glädje på hemmet men också enormt mycket utmaningar. Vi behöver hitta lösningar för barnens boende och vi ber om att hitta kärleksfulla familjer som kan tänka sig att ta emot ett barn i sitt hem. I nuläget behöver vi många nya gruppfaddrar som vill stödja detta arbete och barnens  framtid.

Aktuella behov:

  • Huset är på väg att köpas in och har ett stort behov av renovering.
  • Akut behov av mat och mediciner till barnen.
  • Löner till ledarparet och till kocken.
  • Toaletter och duschar behöver ”existera”. Bygge av nya toaletter och duschar kom igång under november 2022.

Vi behöver många nya gruppfaddrar!
Genom att ge 200 kr/månad eller valfri summa är du med och ger dessa barn mat, kläder, mediciner, skolgång och en trygg plats att växa upp på.
Vi har stora möjligheter att kunna välsigna barnen genom vårt fadderprogram och på barnhemmet har vi möjlighet att också be för dem till helande för själ och kropp. Gud älskar dessa föräldralösa barn. Låt oss vara hans redskap att visa att de är älskade och värdefulla.

Följ vår resa på Facebook

Under vår resa skrev vi dagligen på Arkens missions facebooksida och berättade om våra upplevelser. Du kan följa oss HÄR

Byggnation av nya toaletter startade i november.

Var med och förändra! Bli fadder!

Vi har akuta stora behov i detta nya projekt, bl a till mat och mediciner till barnen.
Vi behöver också många nya gruppfaddrar!
Vill du vara med och ge dem en ny framtid? Kontakta oss på telefon 08-58884020 eller E-post [email protected] 

Du kan ge en engångsgåva eller regelbundet varje månad. Fyll i belopp, vart du vill att din gåva ska gå, samt välj engångsgåva eller återkommande/månatlig gåva.
Om du ger med Nordea VISA-kort behöver du öppna kortet på internetbanken för alla internetköp först, innan du kan ge via detta formulär.

ÖVRIGA SÄTT ATT GE från Sverige:
Swish nummer 1230 337 782
Bankgiro 549 – 7714

Gåvor från Norge: Handelsbanken 9046.12.44180
Gåvor från Finland: Handelsbanken Fi 81 3131 3001 1336 77

Tack för din generositet!

Vi önskar dig Guds välsignelse.

ARKEN MISSION