Idag den 6 december firas Finlands självständighetsdag. För 101 år sedan förklarades Finland självständigt från Ryssland efter långa fredsprocesser.

Arkens finska bibelskoleelever bjöd på ett högtidligt firande. De berättade om typiskt finska produkter, som till exempel kareliska piroger, finskt kaffe och Fazer goda mjölkchoklad. Alla sjöng den finska nationalsången. Eleverna visade också en film med finska krigsveteraner som sjöng till hyllning av landets självständighet:

”Vårda och ta hand om detta land,
Snart är bröderna borta.
Kom ihåg att landet har varit dyrbart för dem.
Berätta sången för era barnbarn. Då kan minnena aldrig blekna.”

I Finland firas denna dag med en festgudstjänst som direktsänds i Helsingfors TV, militärparad, konserter, fester arrangerade av kommunerna, studentkårers fantåg till hjältegravarna på kvällen samt presidentens mottagning på slottet. Många finländare tänder två levande ljus i sina fönster på kvällen. Filmen ”Okänd soldat” från 1955 brukar också visas på TV denna dag.

Vi säger GRATTIS till Finland på 101-årsdagen!